fredag 11 december 2009

Dagens ljusglimt

Uganda förbjuder könsstympning av kvinnor. Maxstraffet för att tvinga en kvinna till könsstympning är livstids fängelse. Att utföra stympningen kan ge upp till 10 års fängelse.

Samtidigt så är inte könsstympning väldigt utbredd i Uganda. Och vem vet hur lagarna kommer att upprätthållas. Förhoppningsvis ser inte den grupp som har detta som tradition det här beslutet som en attack från regeringens sida.

Med det sagt tror jag att alla sådana här beslut är symboliskt viktiga. När det gäller övergrepp på kvinnor så sker mycket under en slöja av självklarhet, "vi har alltid gjort såhär". Genom att lagstifta mot övergreppen så säger man att vi, den här regeringen i det här landet, tycker inte att det här är en självklarhet eller ens okej.

Men fortfarande så är det fler länder som borde följa det här exemplet. Det går att lagstifta mot övergrepp trots att man inte har majoriteten av befolkningen med sig. Se bara på den svenska lagen mot barnaga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Vad tyckte du om bilen?

    SvaraRadera
  2. Jobbigt att man inte kan ctrl+v in sitt svar i den här rutan ;_; annars hade jag kopierat in mitt svar på din kommentar här.

    passar på att säga att jag tycker det är skitbra att du skrev det här inlägget. väcker tankar!

    SvaraRadera