måndag 11 januari 2010

Vargjakt eller masslakt?

Vargjakten som pågick under ett par dagar strax efter årsskiftet verkar ju vara helt galen. 12 000 jägare hade skaffat sig licens. 27 vargar skulle skjutas. Kvoten överskrevs i en del län.

Jag vet att många hatar vargen. Men varför?

De dödar hundar lite då och då. Det är en naturlig instinkt för vargen. De jagar och dödar hunden för att bli av med konkurrens. Örnar tar också små hundar. Men ändå finns inte samma hat mot dem. Människor är rädda för att bli attackerade. Ska verkligen en art utrotas för att människor har fobier? För det är en fobi, en helt ogrundad rädsla. Det är över 100 år sedan en varg dödade en människa. Vargar dödar tamdjur, som ren och får. Man får statsbidrag för att sätta upp kraftiga stängsel. Och efter vad jag läst så är ordentliga stängsel mer än nog för att stoppa vargen. Är det en nyhet att det kostar pengar att ha djur?

Jag tycker att man borde satsa mer på att jaga de tjuvjägare som finns här i Lappland. Med våra vidsträckta skogar och vilda områden så borde vi kunna hysa en rätt stor grupp vargar. Om man verkligen skulle anstränga sig för att få fast tjuvjägarna tror jag inte att det skulle vara så svårt.

Dessutom:
”När vi nu har utrotat tio procent av vår vargstam, vad ska vi då säga om Indien gör detsamma mot tigrarna, Japan mot valarna eller Australien mot vithajen?”

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar