onsdag 27 januari 2010

Burkadebatt

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt har i en debatt enats i missnöje mot burka, det heltäckande klädelsplagget som en liten del av världens muslimska kvinnor bär.

Visst är det bra att de ser kvinnoförtrycket som burkan (och andra klädesregler för kvinnor) är uttryck för. Jag är också väldigt glad för att ingen av de vill driva igenom något förbud. Det skulle bara leda till att de berörda kvinnorna fjättras i hemmet. Något som inte är bra för någon.

Vad jag däremot har svårt för är Reinfeldts inställning att det bara är ute i samhället som burkan inte har en plats. Då känns det mer som att han vill ha ett likriktat Sverige där alla ser ungefär likadana ut. Är det okej med kvinnoförtryck bara det sker innanför stängda dörrar? Bara ingen annan behöver se och höra?

Burkan eller nikaben i sig är inte problemet. Problemet är tankesättet att kvinnan är ansvarig för de reaktioner hon får av män. Problemet är att män har sitt handlingsutymme på bekostnad av kvinnornas. Problemet är att kvinnan ses som en ägodel att värna om. Problemet är att de här tankesätten inte är begränsade till den muslimska kulturen, de är lika mycket en del av den svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar